10 potraw, których warto spróbować na Podlasiu

Regionalne dania to przysłowiowa wisienka na torcie podczas zwiedzania nowych miejsc.

Przemierzając województwo podlaskie, koniecznie trzeba spróbować regionalnych potraw, bo są bardzo charakterystyczne i po prostu pyszne – zwłaszcza, jeśli trafimy na nie w odpowiednim miejscu, słynącym z danej potrawy.

Podlaska kuchnia ziemniakiem stoi, ale nie tylko. Zapraszamy na zestawienie regionalnych przysmaków, które są najbardziej charakterystyczne w Podlaskiem.

 

1. Kartacze

Zwane inaczej cepelinami (od kształtu) danie z pogranicza polsko-litewskiego. Najlepsze kartacze można zjeść na Suwalszczyźnie, zwłaszcza w Sejnach i okolicach. Kartacze to duże kluski, których ciasto zrobione jest z ziemniaków surowych wymieszanych z gotowanymi, w środku z mięsnym farszem. Często podawane z okrasą ze skwarek i cebuli.

2. Kiszka ziemniaczana

Ziemniaczana królowa kuchni podlaskiej i kurpiowskiej, pochodząca z Białorusi. Najlepszą kiszkę robią oczywiście babcie i mamy, także warto poszukiwać jej w małych agroturystykach. Kiszka to wieprzowe jelito wypełnione ziemniaczanym farszem i upieczone. Palce lizać i to dosłownie!

3. Babka ziemniaczana

Kolejne danie z ziemniaków, któremu smaku dodają boczek i cebula zmielone razem z ziemniakami. Babka to takie wytrawne ziemniaczane ciasto – bardzo sycące. Najlepsza na Suwalszczyźnie oraz w tatarskiej kuchni w Kruszynianach. Świetnie smakuje odsmażona w plastrach na patelni.

4. Soczewiaki

Nietypowe pierogi, a może raczej placki czy pierożki? Ciasto z gotowanych ziemniaków nadziane farszem z soczewicy to znowu charakterystyczna potrawa dla okolic Sejn. Smaży się je w głębokim tłuszczu, można też upiec. Kolejna dość ciężkostrawna potrawa, która dawniej miała dawać sytość na długie godziny pracy.

5. Pierekaczewnik

To danie typowe dla kuchni tatarskiej, więc warto go spróbować przy okazji wizyty w Kruszynianach. Cieniutkie płaty ciasta przekładane są farszem i zawijane w rulon. Po przekrojeniu upieczonego pierekaczewnika widać charakterystyczne warstwy ciasta i nadzienia, które może być wytrawne (mięsne) lub słodkie (z białym serem).

6. Zaguby

Tym razem ziemniaki występują w roli farszu! Zaguby to danie, które zna niewielu Podlasian, bo występuje tylko nad Bugiem – można go skosztować głównie w Siemiatyczach czy Drohiczynie. Farsz z surowych ziemniaków zawija się w płat ciasta, rulon tnie się na kawałki i gotuje. Danie docenia Karol Okrasa – więcej o jego ulubionych podlaskich daniach można przeczytać w wywiadzie „Nasze babcie były prekursorkami zero waste”.

7. Ser koryciński

To nie danie, lecz produkt regionalny, dla którego warto zrobić wyjątek w tym zestawieniu. Jest to ser dojrzewający, wyrabiany z krowiego mleka niepasteryzowanego. Ma charakterystyczny kształt i smak, często wzbogacony jest dodatkami typu suszone pomidory, czarnuszka czy inne zioła. Ser produkowany według tej samej tradycji od lat w trzech gminach powiatu sokólskiego: Korycin, Suchowola, Janów.

8. Sękacz

Kolejny król podlaskich przysmaków. Swój charakterystyczny sękowaty kształt ciasto zawdzięcza sposobie pieczenia. Specjalny duży wałek umieszczony na ruszcie polewa się ciastem, które zapieka się, spływając i tworząc sęki. Tradycyjne sękacze piecze się na Suwalszczyźnie nad ogniem. Do przygotowania ciasta używa się m.in. około 40 jaj i litra śmietany! Warto podczas pobytu na Suwalszczyźnie wypytać mieszkańców, gdzie można zamówić najlepsze sękacze.

9. Marcinek

Ulubiony podlaski deser Karola Okrasy. Ciasto charakterystyczne dla regionu Puszczy Białowieskiej, a właściwie specjał z Hajnówki, to wiele cienko rozwałkowanych placków przełożonych śmietaną. Niełatwo zrobić dobrego marcinka – trzeba mieć to we krwi.

10. Bliny litewskie

To kolejne danie z pogranicza polsko-litewskiego. Ciasto z ziemniaków, nadziewane mięsem jest smażone i podawane z łyżką gęstej śmietany. Dostępne w Sejnach i okolicach.

Autor

Joanna Buharewicz

Zdjęcia

Natalia Mantur